Een druk weekend

Na twee dagen reizen door Oeganda voelde de aankomst op vrijdagavond bij Noah’s Ark weer als thuiskomen. In het weekend hoeven we geen shifts te draaien en is er dus veel tijd om met de kinderen op te trekken. Dat hebben we dit weekend dan ook veel gedaan. De zaterdagochtend hebben we gebruikt om bij te komen van de intensieve safari en om de verschillende activiteiten van dit weekend voor te bereiden. Een enkele fanatiekeling heeft deze ochtend zelfs geholpen bij het strijken.

De activiteiten van dit weekend begonnen zaterdagmiddag met een sport- en spelmiddag voor de kinderen van 6-9 jaar. We hadden 8 spelvormen uitgezet, variërend van boter, kaas en eieren tot aan spijkerpoepen. Ca. 50 kinderen liepen in 1 uur in groepjes de 8 spellen af. Het was leuk om te zien met hoeveel enthousiasme en inzet ze de spellen speelden, maar ook uitdagend om het geheel enigszins te coördineren. Met name het spel waarin we ballonnen voor ze draaiden tot hoeden was erg populair (en dus chaotisch). Zo populair zelfs dat we een dag later nog steeds kinderen aan de deur hebben die om ballonnen vragen.

Nadat we onszelf snel hadden opgefrist stond de volgende activiteit alweer op het programma. De staf van Noah’s Ark had speciaal voor ons op zaterdagavond namelijk een echte ‘Oegandese avond’ voorbereid. Meerder stafleden vertelden deze avond over de cultuur en gewoonten van de ca. 35 verschillende stammen in Oeganda. En hier zaten vrij bizarre gewoonten tussen. Wist u bijvoorbeeld dat bepaalde Noord-Oegandese stammen vroeger altijd hun eerstgeborenen opaten om de geesten gunstig te stemmen? En dat een koning in Centraal Oeganda nooit over de grond liep, maar dat de lokale bevolking op de grond ging liggen zodat hij over hen heen kon lopen? Deze extremen vinden niet langer plaats, maar de lokale stamcultuur vormt nog steeds een belangrijk onderdeel van het Oegandese leven.

De avond bleef niet beperkt tot verhalen, we mochten Oeganda ook zelf ervaren. Allereerst door de lokale dansen die ons door de kinderen werden voorgedaan. Wij konden niet achterblijven en moesten ook met onze voeten van de vloer. M.n. het snelle schudden van de heupen (dat hier de basis van vrijwel elke dans is) was voor ons uitdagend, maar daarmee niet minder leuk! Ook werden ons de verschillende klederdrachten van de stammen getoond. Thomas liep in deze modeshow mee als een echte mannelijke krijger.

Prijsvraag 1: Van welk dier droeg Thomas de vacht op zijn hoofd?

Het toppunt van de avond was het diner. De keukenstaf had vele gerechten bereid die de Oegandese stammen typeerden.  Met o.a. heerlijke gestoofde kip, rijst met vissaus, pompoen, cassave, zoete aardappel, matoke, kalo en gebakken banaan waren onze borden goed gevuld. En naar lokaal gebruiken aten we dit alles natuurlijk met de hand. Dat is met name bij rijst nog best moeilijk.

Prijsvraag 2: Welk gefrituurd insect werd voor de maaltijd geserveerd?

De zondagochtend stond in het teken van de zondagschool. Na vorige week mee te hebben gekeken, mochten we nu zelf aan de slag. De kinderen leren op dit moment over de ‘fruits of the spirit’ (vruchten van de geest) en Cora, Giny & Stephan hadden hiervoor de invulling voorbereid. In iedere groep werd eerst onderwijs gegeven door de Oegandese leiding en daarna namen wij het over. De allerkleinsten hebben eigen kettingen gemaakt, de middelste groep is met kraskaarten vruchten gaan maken en de grootsten mochten zelf met viltstiften aan de slag. Het was mooi om te zien hoe de kinderen van deze activiteiten genoten. Dat materiaal als viltstiften en kraskaarten hier bijzonder is, bleek wel uit het feit dat zelfs de leiding van de zondagschool direct fanatiek ging tekenen en kettingen rijgen. Een zeer geslaagde ochtend, waarin we ook een positief beeld kregen van de zondagschool hier. Het onderwijs is af en toe strenger dan wij gewend zijn, maar het is mooi om te zien hoe de kinderen hier met het geloof worden opgevoed. De 9e verjaardag is voor alle kinderen hierin een belangrijke dag omdat ze dan hun eigen bijbel krijgen. En die nemen ze vervolgens elke kerkdienst samen met hun notitieboekje trouw mee.

Zondagmiddag stond in het teken van de kerkdienst, waarin we na een leuke inleiding van Erika twee nummers hebben gezongen als groep. Na de kerkdienst is een groep gaan helpen in de keuken omdat we ’s avonds met zijn allen in het kinderhuis meeaten. De kinderen eten elke zondag patat en daar hebben wij deze avond van mogen meegenieten. Het was erg leuk, al ruisen onze oren nu nog na van de tientallen enthousiaste kinderstemmen. Het maakt dat ons respect voor de ‘aunties’ (oppastantes) die dag in dag uit met zo’n grote groep kinderen leven alleen maar groter wordt. De maaltijd eindigde met een half uurtje dansen met de kinderen.

We sluiten de avond thuis af met wat spelletjes en het schrijven van de blog. Aangezien in reacties van o.a. Rob Visser de complimenten voor deze blogs nu continu naar Derk-Jan gaan, vinden we het belangrijk om nog even te vermelden dat deze blog elke dag door iemand anders uit de groep wordt geschreven. Complimenten mogen voortaan dus naar de anonieme blogschrijver 😉. Nu snel naar bed, want morgen staat een bezoek aan de bronnen van de Nijl in Jinja op het programma.

Afrikaanse avond
Zondagsschool oftewel Kliederkerk
Patat eten met de kinderen van het kinderhuis

14 gedachten over “Een druk weekend

 1. Hallo allemaal. Wat een gezellig informatieve blog hebben we weer ontvangen. Deze 2 dagen hebben jullie je hart op kunnen halen met de kinderen. In ieder land is ieder kind toch wel heel puur en ontwapenend en het hele project staat toch ook in het teken van de kinderen. Voor jullie is het eind in zicht. Het zal thuis “afkicken” zijn. De temperatuur zal voor jullie geen overgang zijn. Zweet in Krimpen maar lekker verder, alleen met meer comfort v.w.b. sanitaire voorzieningen. Mensen, tot het volgende bericht. Geniet van alles en elkaar.Hartelijke groet.

 2. Wat jammer dat ik niet begrepen heb dat de blogs afwisselend door de groep worden geschreven. Om het goed te maken voor álle schrijvers een kus en knuffel vandaag.
  Zou onze uitdrukking “niet over je laten lopen” een Oegandese oorsprong kennen😉? Wat fijn dat jullie een bijdrage konden leveren aan de zondagschool en kerkdienst. Maakt dat “strenger” zijn niet dat kinderen ook minder open durven zijn?
  Leuk om te lezen over die verschillende gebruiken, maar ook dat ze gewoon lekkere frietjes eten.
  Nog veel energie en plezier gewenst voor de laatste periode.

 3. 1. Leeuw
  2. Sprinkaan

  Geniet nog steeds van jullie verhalen!!!

  Vragen: als de aunties s avonds naar hun eigen gezin gaan, wie Is er dan bij de kinderen s’nachts? Tot welke leeftijd wonen de kinderen hier en hoe gaat het daar na met ze? Krijgen ze dan nog begeleiding? Blijft het weeshuis hun “thuis”, hoe worden ze klaargestoomd voor zelfstandigheid en hoe “doen” ze het gemiddeld genomen als volwassenen? Ook als je volwassen bent heb je een thuisfront nodig.

  Knuffels en kusjes voor iedereen.

 4. We genieten elke dag van jullie blog.
  Wat een variatie in programma en wat doen jullie veel.
  Veel plezier vandaag!
  Liefs en dikke knuffel voor Bas en Marlous.
  Henk en Karin

 5. Ook ik ben er weer. Wat een druk,maar leuk/gezellig weekend, met de kinderen , eten, dansen enz.enz.
  Weer mooi om alles te lezen. Wat een vreemde gewoonten hadden/hebben ze nog steeds. Over de mensen lopen, zou inderdaad best
  een uitdrukking uit Oeganda kunnen zijn.Ga het via google opzoeken!!
  Voor nu geniet
  van de Nijl ,ook weer bijzonder!
  Specale groet voor de Loefjes, en voor allen lieve groet van
  Nel

 6. Inmiddels hebben wij tropisch Nederland voor Frankrijk verruild. Gelukkig kunnen we ook hier jullie blog lezen, zo fijn om op deze manier jullie belevenissen te volgen.
  Geniet van de laatste week,
  Liefs van Arnold en Marit.

 7. Ook wij genieten steeds weer van jullie belevenissen in Oeganda!!
  Na een paar dagen safari zijn jullie weer terug op “honk” en wacht jullie nog een paar drukke dagen,
  veel sterkte gewenst en geniet ervan…
  Groetjes aan iedereen, en een dikke kus voor Marlous en Bas !

  opa en oma Zondervan

 8. Beste team,
  Wat super leuk om jullie blogs te lezen. Piet had al filmpjes gestuurd waarin jullie fantastische dans skills te bewonderen waren ;). Geniet van jullie laatste dagen op het project en heel veel plezier in Jinja!
  Een hartelijke groet van Livingstone!

 9. Heerlijk om al die enthousiaste berichten te lezen. Jullie hebben je lekker uit kunnen leven.

  1 stekelvarken
  2 sprinkhaan

  Veel plezier verder, zegen en groetjes Hans en Ineke

 10. Weer mooi om te lezen! Wat een afwisselend en leuk weekend! Nog een fijne tijd gewenst daar en sterkte en succes bij alle shift-klussen! Fijne tijd in Jinja!

 11. Zo te lezen is het een druk en mooi weekend geweest. Complimenten aan alle bloggers voor de mooie blogs.
  Geniet van de komende dagen.

  Hartelijke groet, Johan en Nel

Een reactie plaatsen