Heel veel kinderen

Vandaag hebben we 2 reguliere shifts gedraaid, de derde shift stond namelijk in het teken van de sportmiddag op de primary school (basisschool).

Bij het bouwen is er hard gewerkt aan de binnenmuren, de buitenmuren zijn opgetrokken tot aan de kozijnen (zie foto). Het huis krijgt steeds meer vorm, mooi om te zien. Een aantal van ons zijn afgelopen week ook een kijkje gaan nemen in de family unit die vorig jaar als laatste gebouwd is, leuk en goed om te zien hoe de kinderen daar genieten van hun eigen plek en auntie die met hen woont. Een family unit bestaat uit een woonkamer met hoekbank (gemaakt van steigerdelen en kussens) een lage tafel en een televisie. In de woonkamer is ook een open keuken met bar waar de kinderen aan eten op barkrukken. Ook staat er een boekenkast met daarin een centrale plaats voor de bijbels (die de kinderen krijgen wanneer ze 9 jaar worden). In het huis is elektriciteit en koud water. Er zijn 4 slaapkamers in de unit waarvan er 1 voor de auntie (met evt. haar kinderen) is. In de slaapkamers staan 2, 3 of 4 (stapel) bedden. De kinderen hebben hier (anders dan in het kinderhuis) een kast met eigen kleding en een plek voor hun persoonlijke spullen. Ook kunnen ze gebruik maken van een bureau voor het maken van huiswerk. Ze bewaren daar ook kaarten die ze ontvangen van hun sponsors in Nederland, mooi om te zien hoe ze deze koesteren. In het huis is ook een voorraadkast (welke 1 maal per week bevoorraad wordt) en een badkamer met koude douche, wastafel en toilet. Het contrast met het kinderhuis is groot, de family units voorzien echt in een behoefte van de oudere kinderen.

In de keuken zijn er weer chapati’s gemaakt, 1 van de kinderen is vandaag jarig en mocht kiezen wat er vanavond op het menu stond. Hij is 9 jaar geworden en ontvangt vandaag ook een kadootje bij de avondmaaltijd (de verjaardag van alle kinderen wordt gevierd). Aanstaande zondag ontvangt hij tijdens de dienst zijn eigen bijbel begrepen wij.

Erika en Cora zijn vanochtend bij de nursery school (kleuterschool) geweest. Ze werden om 8 uur verwacht. De nursery school wordt bezocht door kinderen van Noah’s Ark maar ook door kinderen uit de omgeving. De meeste kinderen komen lopend naar school, een enkeling met de auto en een aantal met de boda boda (waar heel wat kinderen op passen). Een prachtige ervaring om zo’n ochtend mee te kunnen draaien. Het eerste half uur was een combinatie van een spelles met ochtendgymnastiek. De 6 juffrouwen pakten allemaal 5 minuten om buiten met zo’n 120 kinderen  even flink te zingen en te dansen, het tempo lag hoog, de kinderen genoten duidelijk. Daarna gingen er steeds 2 groepen bij elkaar in 1 klas zitten voor godsdienstles. 1 van de leerkrachten speelde op een grote djembé en de kinderen zongen en dansten helder en duidelijk mee. Daarna vertelde de juf een verhaal uit de bijbel. De kinderen verdeelden zich weer over 2 lokalen. De kinderen verhuisden van de grond naar een tafel met eigen stoeltje. De juf schreef een aantal opdrachten op het krijtbord. Waaronder de dag van de week en hun eigen naam. Vervolgens werden er een aantal tekeningen op het bord gemaakt en werden deze woorden letter voor letter door de juf met behulp van klankgebaren geoefend. Mooi om te zien hoe dit systeem toegepast wordt. Na dit stukje werden de schriften en grijze potloden uitgedeeld en gingen de kinderen het geoefende overschrijven in hun schrift. Dit zag er al heel netjes uit, ze doen dit dagelijks. Ook hier zijn er duidelijke niveauverschillen zichtbaar. Erika en Cora zaten in de top class (dit zijn groep 2 kinderen die in januari naar de primary school gaan) er zijn kinderen van 5, 6 en 7 jaar oud in deze klas. Nadat de kinderen klaar waren met hun taak mochten ze een spel gaan doen ( er werden blokken, constructiemateriaal etc. tevoorschijn gehaald uit schoenendozen). Om 10.30 uur was er tijd voor pauze. Al de kinderen speelden om de school, er stonden een aantal klautertoestellen en allerlei picknickbanken. Alle kinderen kregen 2 biscuitjes en een beker limonade. Daarna gingen Cora en Erika aan de slag met de ‘werkles’, Eerst het boek van ‘de mooiste vis van de zee’ voorgelezen (in het Engels) en daarna een vis gevouwen van vouwblaadjes en versierd met glimmende schubben, een ander groepje een rekenblad met vissen en 1 groep in de poppen hoek (wat je hier beter als huishoek kunt vertalen gaf de juf aan). Alle groepjes hebben gerouleerd en de kinderen hebben genoten. Als afsluiting het lied ‘hoofd, schouders, knie en teen’ gezongen met de kinderen.

Na de lunch hebben we op verzoek van Noah’s Ark met de groep een sportmiddag georganiseerd voor de primary school (basisschool). De middag vond plaats van 14 uur tot 16 uur om de primary school. Onze ‘sportcommissie’ had 12 activiteiten voorbereid voor ruim 200 kinderen. De activiteiten waren heel gevarieerd; van levend kwartet tot fles schieten en van spijkerpoepen tot korfbal. De groepjes kinderen konden smileys verdienen voor hun inzet, de meeste kinderen deden enthousiast met de activiteiten mee, leuk om te zien.

Na het avondeten merken we dat we als groep al begonnen zijn met afscheid nemen van een aantal volwassenen en kinderen. Twee leerlingen van de middelbare school kwamen langs met een bedankbrief voor Richard. Hij heeft twee lessen wiskunde gegeven aan een derde klas middelbare school. Die lessen van anderhalf uur gingen over stof die in Nederland niet meer op die manier gegeven wordt. Bovendien had de klas van 48 leerlingen maar 10 boeken, dus de manier van lesgeven is totaal anders. De leerlingen zijn gewend dat de docent dicteert of zaken op het schoolbord schrijft. Alle opgaven moeten dus eerst bord geschreven worden. Daarnaast moet er meer herhaald worden dan in Nederland. De niveauverschillen zijn enorm. Alle verschillende niveaus, van VMBO tot en met VWO/Gymnasium zitten in een klas. Veel leerlingen weten de tafels niet. Ze worden niet op de manier zoals in Nederland aangeleerd. Aan het einde van de les heeft Richard de klas enkele hele handige rekentrucjes geleerd. Ze waren dolenthousiast. Dat de leerlingen een hele lieve afscheidsbrief hadden geschreven, dat had Richard niet verwacht. Hartverwarmend die lieve reacties.

dagelijkse vorderingen van de bouw

Lesgeven op de Nursery school

sportmiddag, voor het eerst in je leven skilopen

17 gedachten over “Heel veel kinderen

 1. Als ik lees hoe er les gegeven moet worden met al die te overbruggen verschillen en maar zo weinig hulpmiddelen, dan heb ik groot respect voor de meesters en juffen die dat daar moeten doen. Wat knap ook van jullie dat jullie er toch wat van konden maken.
  De foto van het huis geeft inderdaad nu goed de vorm en grootte weer die het uiteindelijk moet krijgen. Ook is te zien dat dat best veel werk is.
  Het afscheid zal voor jullie snel komen nu. En dan weer terug naar alle comfort van jullie leven hier.
  Maar ik denk dat er een heel groot pak extra bagage mee terug komt. Een pak met ervaringen en levenslessen die niemand jullie meer kan afnemen en waar jullie allemaal “rijker” van geworden zult zijn .

 2. Heerlijk om te lezen, genieten voor de kinderen en ook voor jullie!
  Vergelijken met hoe de schooldingen, het lesgeven, in Nederland gaan heeft geen zin. Het zien hoe er daar met minimale dingen gewerkt wordt is fantastisch. Er wordt een basis gelegd,structuur gegeven…met heel veel zorg en liefde die juist deze kinderen zo hard nodig hebben. En daar hebben jullie een stukje in bijgedragen. Prachtig!!!

 3. Wat een ervaringen allemaal. Ben reuze benieuwd naar de verhalen. Vandaag nog buffelen voor jullie en afscheid nemen van alles en iedereen daar, dat zal hier en daar wel een traantje opleveren en morgen de terugreis.
  We wensen jullie een behouden reis en veilige thuiskomst

 4. Mooi om te lezen hoe jullie daar actief zijn. Petje af! Mooi ook om de vorderingen van het huis te zien. Zo’n laatste dag lijkt me best moeilijk. Afscheid nemen is vaak lastig. Een laatste knuffel voor de Loefjes. Sterkte allemaal en alvast een goede terugreis.

  Groetjes en tot ziens,
  Ciska

 5. Wat een leuke foto’s zijn er steeds bij, zo zien wij ook die blije bekjes van de kinderen.
  Ook voor jullie zal het moeilijk worden om afscheid te nemen.
  Toch wensen wij jullie een goede terug reis.
  Groetjes,
  Jan en Kitty Verboom.

 6. En dan vandaagde laatste dag….we hebben genoten van jullie verhalen.
  Zal best lastig te zijn om afscheid te nemen van al die mensen waar jullie zo lang mee zijn opgetrokken.
  Goede reis!
  Liefs Henk en Karin

 7. Bedankt voor al jullie verhalen elke dag weer. Het zal niet meevallen om afscheid te nemen. Wij wensen jullie een goede reis.
  Hartelijke groet,

  Johan en Nel van der Niet

 8. Weer een mooi verslag vandaag. Leuk om de verhalen over de scholen te lezen. Al zijn de lesmethodes en de materialen heel verschillend, in de basis reageren kinderen gelukkig hetzelfde. En dan de sportmiddag, wat hebben jullie je best gedaan voor 200 kinderen! We hebben er bewondering voor.
  Nu de laatste dag, het zal onwerkelijk aanvoelen om weer naar Nederland te gaan. We hebben genoten dat we er van afstand dagelijks ‘bij’ mochten zijn.
  Een goede terugreis, liefs voor iedereen.
  Arnold en Marit.

 9. En nu vandaag de laatste dag!
  Al zal het afscheid nemen met veel emotie’s gepaard gaan, .. jullie kunnen terugzien op een paar rijke weken in jullie leven.
  Een goede thuisreis, we verwachten jullie weer in Nederland.
  Het beste voor iedereen en een kus voor Marlous en Bas.

  opa en oma Zondervan

 10. Jammer dat het er al weer op zit.
  Ik zal de gezellige verhalen missen.
  Ik wens jullie allemaal een goede terugreis en hoop dat jullie hier weer veilig zullen landen.

  Gerda

 11. Bijzonder wat jullie allemaal hebben kunnen bijdragen aan het mooie en veelzijdige werk daar. Hartelijk dank voor de dagelijkse verslagen en de mooie foto’s. Sterkte met het afscheid nemen van iedereen. En alvast een goede terugreis toegewenst naar Nederland!

 12. Dankjulliewel voor alle verhalen en foto’s! Wat hebben jullie veel voor de kinderen betekent! Zowel voor jullie als de kinderen is dit een bijzondere ervaring geweest! Afscheid nemen zal niet meevallen. Ik wens jullie een goede terugreis, dat jullie weer veilig en gezond mogen aankomen.

 13. Bedankt voor al jullie mooie verhalen en foto’s. Zo hebben we kennis kunnen nemen van het reilen en zeilen bij Noah’s Ark. We wensen jullie een goede en veilige reis terug.
  Kusjes van (o)pa en (o)ma Schouten

 14. Wat een mooie verhalen. Je wordt er stil van. Sterkte deze laatste dagen. Afscheid nemen is lastig. Groeten aan de familie Loef en aan Erika. En voor iedereen een veilige terugreis.

 15. Wat een mooie beschrijving wat er deze dagen zoals met de kinderen is gedaan. Wat wordt er veel gedaan voor de kinderen, Echt geweldig. Heel fantastisch dat jullie daar jullie vakantie aan hebben besteed.
  Ja en dan het afscheid. Veel sterkte voor de hele groep,Vind het altiid moeilijk “afscheid te nemen. ”
  Bedankt allemaal voor jullie prachtige verhalen.
  Goede reis naar huis.
  Welkom weer in Krimpen.
  Lieve groet voor allen
  Nel

Een reactie plaatsen